VÖRÖS FONAL csoport - a babád útja hozzád

Lelki segítő program a várva várt gyermekáldásért.


Mi van akkor, ha abba a nézőpontba helyezkedsz, hogy a baba vár rád? 


A Vörös Fonal csoport egy támogató, segítő közösség a nehezített gyermekáldás útján, a meddőségnek nevezett állapotban lévő nőknek.
A résztvevők különböző élethelyzetekben vannak jelen a csoportban. Mindenkit az aktuális állapotában, élethelyzetében támogatunk közösen. Mindig abban, amiben éppen van.

 

 

 

 

Van, aki csak a természetes fogantatásban hisz vagy tud gondolkodni, de van, akinek ez esetleg már nem adatott meg, de még tart a mesterséges úttól. Van, aki túlvan már néhány lombikkezelésen. És van, aki donortémában is tapasztalt már.
De mindenkit összeköt a közös vágy, az anyává válás, a családalapítás vágya. Milyen belső akadályok, gátló erők hathatnak a tudatos vágyak ellen? Egymás sorsából is inspirációt merítve elmélkedjünk, érezzünk rá közösen, hogy a feloldás is elindulhasson.
A csoportot szakemberek kísérik, így a szakmai megtartó erő biztosított.

 

A Vörös Fonal program történetéről és létrejöttéről Varga Katalintól, a CsillagKuckó Alternatív Termékenységi Központ alapítójától, aki maga is lombikos anyuka:
“A program létrejötte egyetemi tanulmányaimnak köszönhető. 2017 tavaszán, a mentálhigiénés segítő szakon a kötelező projektmunka keretén belül egy sorstársi csoportot szerveztem a babájukra már régebb óta váró hölgyeknek, leendő anyukáknak.
A "Vörös Fonal program" a nevét egy olyan gyakorlatról kapta, amely során korábban én magam is nagy felismerésekre tettem szert: egy „azt hittem, túl vagyok rajta”-blokkot sikerült spontán és tudattalanul feloldanom. Ebben tehát benne van a saját élményem és tapasztalatom is. Már anyaként kaptam közvetett választ korábbi termékenységi problémáimra.”

 

A Vörös Fonal csoporthoz kidolgozott segítő módszerünk nem garantálja a gyermekáldást. Nyitottság és rendszeres részvétel mellett garantálja viszont a sokszor már fásult élethelyzetből való kimozdulást és a továbblendítő felismeréseket, AHA-élményeket. Ezek önmagukban is feloldó hatásúak és nagy lépések a babához vezető úton.


Célunk, hogy a résztvevők érezzék, nincsenek egyedül, egy megtartó és biztonságos, zárt csoportban lehetnek önmaguk, van számukra remény és segítség. Kínálunk ezekhez újabb és más nézőpontokat, beszélgetéseket, stresszoldó gyakorlatokat, játékos megközelítéseket, interakciókat. Együttlétet, megértést, elfogadást, szeretetet és néha egy kis csendet is.
Célunk a termékenységi problémákhoz, a meddőségi kérdésekhez kapcsolódó stressz és aggodalom oldása.
Célunk egy igazi női kör, egy felszabadító sorsközösség létrehozása.


Az első Vörös Fonal csoporttal, ami az egyetemi projektmunkához fűződött, csodaszép, számunkra is felemelő folyamatunk volt. A program végére elértük célunkat: a csoport összetartása azóta is megvan, a résztvevők lelkiállapota és a nehezített babaváráshoz való hozzáállása a visszajelzések alapján mérhetően javult. Általánosan nőtt az önbizalom, javultak a családi és partnerkapcsolatok, oldódott a nehezített gyermekáldás során gyakran kialakuló elszigeteltség és magányérzet. Csökkent a szorongás.
És nemcsak elértük célunkat, hanem nagy örömünkre túl is léptünk azon: az egyik résztvevőnk babát vár! A program során leküzdötte a lombikkezeléssel kapcsolatos félelmeit: a csoportmunka lezárása után igazi elfogadással és szinte mosolyogva vágott bele négy sikertelen inszemináció után élete első lombikkezelésébe, ami sikeres lett.


Az egyetemi mentálhigiénés projektmunka, amiből szakdolgozat is készül, így igazi programmá, módszerré nőtte ki magát: 2017 szeptemberétől a CsillagKuckó kínálatában szerepel és bárki számára elérhetővé válik a Vörös Fonal - a babád útja hozzád elnevezésű csoportprogram.

 

Információk a programról:
3 hónap (egy trimeszter)
6 alkalom (kéthetente találkozunk)
3-4 óra/alkalom
6-9 résztvevő
39.000 Ft / fő


Hogyan dolgozunk?
Minden alkalom egy bevezető körrel kezdődik, ahol mindenki elmondhatja, mi történt vele, hol tart és hogy érzi magát. Mindig van egy-két játékos feladat is, ami egyben komoly és mély megtapasztalásokat is hozhat. Kicsit mozgunk is közben. Relaxációk is vannak. Törekszünk arra, hogy kiszakadjunk a mindennapokból, a hajtásból, a mókuskerékből. Problémáinkat megbeszéljük és azzal, hogy kihelyezzük őket a közös térbe, távolabbról, nagyobb rálátással, higgadtabban tudjuk szemlélni őket. Egymás történeteit tudatosan meghallgatjuk és befogadjuk, azokból is felismerünk és tanulunk.
Együtt sírunk-nevetünk-lélegzünk. És gondolatébresztő házi feladatokat is csinálunk.

 

A következő témákat járjuk körbe:
Ki vagyok, kit keresek?, Félelem, Beengedés, Bizalom, Önbizalom, Párkapcsolat, Intimitás, Örökség, Szülői minták, Őseink, Fészekrakás, Szabadság


Egy ilyen csoportban óhatatlanul előkerülnek a különböző, meddőséget is okozó női betegségek, mint például endometriózis, PCOS, mióma, petevezetékelzáródás, kimerülő petefészekszindróma, hormonális kibillenések (pl. alacsony AMH), pajzsmirigyprobléma.
Van arra is alkalom, hogy ezekről nyíltan beszélhessünk és természetesen tapasztalatot is cserélhessünk.

 

Kiknek ajánljuk a Vörös Fonal csoportot?

Mindenkinek, aki régebb óta vár a gyermekáldásra, első gyermeke megszületésére, de ez a vágya lelki vagy fizikai okok miatt még nem valósult meg. Fontos, hogy érdekeljen a sorsod, önismeretre nyitott légy és ne csak kívülről várd a segítséget. Akárhol tartasz is az úton, egy elfogadó közösségben várunk szeretettel.

 

A programot vezetik:
• Varga Katalin – a CsillagKuckó alapítója, lombikos anyuka, mentálhigiénés segítő, a Vörös Fonal életrehívója
• Antall Gabriella - a CsillagKuckó életvezetési és önismereti tanácsadója, kineziológusa

 

A konkrét programot nem szeretnénk részletesen leírni, legyen az mindenkinek meglepetés.


Kívánjuk, hogy ebben a programban bizalommal, kíváncsisággal, szelídséggel, nyitottsággal, a lehető legkevesebb elvárással csatlakozz hozzánk. Olyan minőségekkel, amik a gyermekáldást is segítik.

 

 

 

 

 

A következő Vörös Fonal csoport kezdése:

2017. december 1., péntek

 

Kéthetente pénteken a késő délutáni,
kora esti órákban leszünk együtt.

 

 

 

 

Találkozunk minden második péntek késő délután-kora este, ezeken a napokon:
2017. 12. 01.
2017. 12. 15.
2018. 01. 05.
2018. 01. 19.
2018. 02. 02.
2018. 02. 16.

A csoportot 6 fővel indítjuk és legfeljebb 9 főt tudunk fogadni.
Ezek alapján így alakul az időbeosztás:
6-7 fő esetén: fenti napokon 17:00-20:00
8-9 fő esetén: fenti napokon 17:00-21:00
 
 

Ha megszólított a lehetőség, kérünk, e-mailben érdeklődj, jelentkezz: info@csillagkucko.hu

Facebook-esemény ITT - A facebook-os bejelentkezés sajnos nem elegendő.

Kérünk, csak akkor jelentkezz a csoportba, ha előreláthatólag mind a 6 alkalmon jelen tudsz lenni.


Köszönjük a megértést és együttműködést.

 

Szeretettel várunk,
Varga Katka és Antall Gabi
csoportvezetők

 


 

Visszajelzések, vélemények:

 

 • "Félve mentem el az első alkalomra, el sem tudtam képzelni, hogy mi vár rám. Aztán amikor megérkeztem, olyan nyugalom és szeretet fogadott Tőletek, hogy elmúlt minden félelmem. Amikor elkezdődött a bemutatkozás rész, megrendültem, hogy némelyikünk milyen problémákkal, gátlásokkal, kudarcokkal küzd. ....Az első alkalommal már tudtam, hogy jó helyen vagyok köztetek. Soha nem fogom elfelejteni Gabi tekintetét, ahogy belenézett a szemembe. Minden félelem, minden gátlás elmúlt. Ezért a pillantásáért nagyon hálás vagyok neki azóta is."

 

 • "Ez az egész program abban segített nekem, hogy rájöttem, legbelül vágyom az anyaságra, vágyok rá, hogy egy család legyünk. Ezt sokáig elnyomtam magamban, egyszerűbb volt amögé bújni, hogy talán nem lehet gyerekem és hát ez van. Ezalatt a pár hét alatt – látva más sorstársakat – rájöttem, hogy sikerülhet, és igenis ott van az a kisbaba, aki csak ránk vár, csak azt szeretné, hogy mi is felkészüljünk az ő érkezésére. Köszönöm ezt az egész utazást! Nagyon hálás vagyok Nektek ezért! Nagyon örülök, hogy egyik ismerősöm felhívta Rátok a figyelmem, és az utamba sodort Titeket!"

 

 • "Nagyon felszabadító élmény volt ennyi lány előtt beszélni a problémáról. Mindenki odafigyelt mindenkire és ez nagyon jól esett. Jó volt hallgatni is és beszélni is." 

 

 • "Rettenetesen hálás vagyok Nektek Katka, én már korábban is kacérkodtam a Csillagkuckóval. Bár nem vagyok az a közösségben-feloldódó típus, azért nagyon jól esett, hogy azt érezhettem, nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Nagyon, nagyon szépen köszönök mindent!"

 

 • "Amikor rám talált a Vörös Fonal posztja, akkor épp a nőiség és az anyaság keresésénél tartott életutam. Egy ismerősöm vetette fel, hogy miért nem keresek egy női közösséget, ahol megtalálhatom a visszautat az ősi női érzésekhez, ahol egy igazi KÖZösség tagjaként könnyebben átérezhetem talán valahol elveszett, elvesztett ősbizalmat önmagamhoz, NŐmagamhoz :) Nincsenek véletlenek, Rátok találtam. Az első alkalommal elmondtam, hogy mennyire jó ötletnek tartom ezt a kezdeményezést, hiszen sokszor el vagyunk veszve az orvosi kivizsgálások útvesztőiben és személytelenségében, és én is sokszor kiszolgáltatottnak éreztem magam ilyen helyzetekben. Amit megtanultam a segítségetekkel, az a visszaút a saját testemhez, érzéseimhez, az elfogadáshoz.
  Köszönöm, hogy megosztottátok történeteiteket, élményeiteket, érzéseiteket, sokat tanultam belőlük! Köszönöm, hogy mentoraink utat mutattak, felhoztak majd elsimítottak érzéseket bennünk, hogy minden egyes alkalommal felszabadultan távozhassunk a kis 'szeánszainkról'."

 

 • "Amióta családot szeretnénk a férjemmel, már nagyon sok minden alternatív dolgot kipróbáltunk, de itt éreztem először azt, hogy igen, “haza érkeztem”.

 

 • "A Vörös Fonal program, összességében számomra egy hatalmas Flowt adott. Egy életérzést, lelki megnyugvást, összetartozást, az összetartozás érzés erősítését, hogy tudom, nem vagyok egyedül. Harmóniát, békét, örömöt, szeretetet hozott az életembe. Sikerült újra elindulnom a belső énem felé. Útközben megérkeztem egy nagyon fontos mozaikdarabkámhoz, és megtanultam kiállni önmagamért. Megláttam és megszerettem a nőt, aki vagyok, megtanultam tisztelni és értékelni az Anyát, aki leszek és elhittem és megtapasztaltam, hogy gyermek nélkül is értékes vagyok. 
  Találtam egy helyet, ahol a béke és a nyugalom szigete várt. Kedves, önzetlen, céltudatos igazi leendő Anyukákkal ismerkedhettünk meg, akikkel azonos sorsunk még jobban összekovácsolt bennünket. Mindenkitől hoztam haza valami szépséget, jóságot és tanulságosat. 
  A legjobb érzés, hogy a családom és a körülöttem lévő emberek is észrevették a változást.
  Hálás vagyok a csoportvezetőinknek, hogy idejüket nem sajnálva, hatalmas energiát és szakmai tudást beletéve hivatásukba, elindítottak egy olyan úton, ami megváltoztatta egyes szemléleteim és örökre meghatározza az elkövetkezendő életemet. Rásegítettek arra az útra, ahol most testileg és lelkileg is egy minőségibb életet élhetek, és, ami a legfontosabb, megtanultam a jelenben élni. Itt és most.
  Ismét megtanultam, hogy eső nélkül nincs szivárvány. Köszönöm mindenkinek az elmúlt hónapokat. Az a bizonyos vörös fonal örökre összeköt bennünket."

 

 • " A Vörös Fonal csoport nagyon sokat adott, felnyitott egy csomó ajtót, amik mögött eddig elfojtások, tabuk, szembe-nem-nézések voltak magammal, a saját érzéseimmel kapcsolatban."

 

 • "Az anyaságom egy másik tekintetétben drasztikus változást tapasztaltam, amit egyértelműen a csoportnak tudok be: megint kinyílt a szívem a nevelt lányaim felé, újra bensőséges lett a kapcsolatunk."
  /egy résztvevő, aki férjének van két gyermeke az előző házasságából, és most közös gyermeket terveznek/

 

 • "Az utolsó alkalmon nagyon éreztem, mekkora utat tettünk meg az első találkozó óta, teljesen felszabadult lettem az első találkozóhoz képest."

 

 • "Élveztem a program minden percét. Nem negatív tényként éltem meg, hogy nekem járnom „kell” egy ilyen közösségbe, hanem jó érzéssel  töltött el, hogy találkozom olyan nőkkel, akik hasonló cipőben járnak, mint én.  Saját sorsom – gyerekkorom, felnőttkorom, életfeladataim – más megvilágításba kerültek, amikor szembesültem egy-két élettörténettel. ..... Az utóbbi 2 évben nem éreztem magam ennyire közel az anyává váláshoz, mint az elmúlt hetekben."  


 • "A sorsközösségről: Igazán szívemhez nőttek a lányok. Úgy gondolom, sokat adtunk egymásnak és kaptunk egymástól. Örökre összekapcsolódunk, hiszem olyan „titkokat” osztottunk meg egymással melyeket talán sehol, senkivel.  Sokat gondolok rájuk, és teljes szívemből mindenkinek azt kívánom, hogy legyen teljes és boldog élete."

 

 • "Nem tudtam elképzelni, hogyan fogok én megnyílni teljesen idegen nők, lányok előtt, meg a csoport terápiáról is mindig az "xy vagyok 54 éves 15 éve alkoholista" szöveg járt a fejemben. De ez valami fantasztikus csoda volt ez az egész pár hónap! Egy utazás önmagamhoz, egy utazás a férjemhez, és egy utazás a babánkhoz ...Máskor is foglalkoztam az önismeret, a babavárás vagy a kapcsolatunk lelki részével, pszichológussal, utána olvasva a témában stb. de így még soha, és meg kell mondjam, eddig ez segített a legtöbbet, és a legjobban!
  ... Teljesen elmúlt a szorongásom a lombikkal kapcsolatban, inkább egy várakozássá alakult át! ...
  A lényeg, hogy hálásan KÖSZÖNÖM nektek a történeteiteket, az érzéseiteket, a hozzászólásaitokat, a bizalmatokat, a feladatokat amiket kaptunk, mert mind mind hozzájárultak a lelkem lecsendesedéséhez, és a mostani élethelyzetem elfogadásához, megszeretéséhez!"
  /ez a résztvevőnk közvetlen a program utáni lombikkezelést követően pozitívat tesztelt, 2018 februárjára várja babájuk megszületését./

 

 • "A sorsközösségről: NAGYON SOKAT SZÁMÍT, SOK ERŐT MERÍTETTEM, MERÍTEK MOST IS BELŐLE. Érezhető az egymásra gondolás pozitív hatása! Sokszor kiráz a hideg is tőle! :)
  Köszönöm a lehetőséget! Azt gondolom, nagyon nagy szükség van erre a mai világban, hogy kicsit a nők visszataláljanak egymáshoz!"

 

 • Volt külföldi résztvevőnk is, a nyelvi nehézség sem akadály:
  "Nagyon sok Jót kaptam a vörös fonaltol. A legjobb azt hogy csodálatos emberekkel találkoztam es új lelkitarsok es új barátnők. Úgy érzem lelkileg le nyugodtam, úgy érzem hogy kocsit el tudok engedni a fájdalomtól es tudok élni az életem úgyis ha nem lesz gyermek. Elengedtem a sok kudarc es meg találtam magam! Lelkileg a program utan repültem, úgyis ha volt még egy kudarc a program utan (sikertelen lombik). Jobban tudtam el engedni es lelkileg jobban éreztem magam mindent utan. Anyuka vagyok úgyis ha nincs saját gyermekem a kezembe. Szerintem a legfontos dolgokat amit kaptam az: barátnők, lelki elengedés, es sok szeretet es megértést másoktól aki érti a fájdalom amit nap mint nap érzünk. Nagyon örülök hogy részt vettem es remelem hogy mindannyian egyszer kismama lesz! Katka, remelem ez érthető! Megmindig érzem a jo hatása a programtol."


Várunk szeretettel közös munkára, együttlétre, rálátásra, sírásra-nevetésre.
Katka és Gabi
Kattints! Meglepi!


Munkatársunk »