VÖRÖS FONAL - A babád útja hozzád - női sorstársi csoport

Lelki segítő program a várandósságért. A várva várt gyermekáldásért.

 

A Vörös Fonal női csoportban van már sikertörténetünk arról, hogy a csoportfolyamat közben vagy szinte közvetlen a csoport után kopogtatott a baba. Akinél pedig később, annak is lehet ez egy felkészítő 3 hónap, ami később érik be. Aki pedig még tovább vár, annak is lehet egy transzformáló folyamat. Kedvesen szoktuk "Nulladik trimeszter" csoportnak is hívni.

 

A következő Vörös Fonal csoport indul:  2019. szeptember 6. pénteken
A program napjai:
09.06.
09.20.
10.04.
10.18.
11.01. - Mindenszentek miatt közösen megbeszélt, közeli másik nap lesz
11.15.  


A Vörös Fonal csoport egy támogató, segítő közösség a nehezített gyermekáldás útján, a meddőségnek nevezett állapotban lévő nőknek.
A résztvevők különböző élethelyzetekben vannak jelen a csoportban. Mindenkit az aktuális állapotában, élethelyzetében támogatunk közösen. Mindig abban, amiben éppen van.

 

 

 

 

Van, aki csak a természetes fogantatásban hisz vagy tud gondolkodni, de van, akinek ez esetleg már nem adatott meg, de még tart a mesterséges úttól. Van, aki túlvan már néhány lombikkezelésen. És van, aki donortémában is tapasztalt már.
De mindenkit összeköt a közös vágy, az anyává válás, a családalapítás vágya. Milyen belső akadályok, gátló erők hathatnak a tudatos vágyak ellen? Egymás sorsából is inspirációt merítve elmélkedjünk, érezzünk rá közösen, hogy a feloldás is elindulhasson.
A csoportot szakemberek kísérik, így a szakmai megtartó erő biztosított.

 

A Vörös Fonal csoporthoz kidolgozott segítő módszerünk nem garantálja a gyermekáldást. Nyitottság és rendszeres részvétel mellett garantálja viszont a sokszor már fásult élethelyzetből való kimozdulást és a továbblendítő felismeréseket, AHA-élményeket. Ezek önmagukban is feloldó hatásúak és nagy lépések a babához vezető úton.


Célunk, hogy a résztvevők érezzék, fontosak és nincsenek egyedül, egy megtartó és biztonságos, zárt csoportban lehetnek önmaguk, van számukra remény és segítség. Kínálunk ezekhez újabb és más nézőpontokat, beszélgetéseket, stresszoldó gyakorlatokat, játékos megközelítéseket, interakciókat. Együttlétet, megértést, elfogadást, szeretetet és néha egy kis csendet is.
Célunk a termékenységi problémákhoz, a meddőségi kérdésekhez kapcsolódó stressz és aggodalom oldása.
Célunk egy igazi női kör, egy felszabadító sorsközösség létrehozása.

 

 

A Vörös Fonal program történetéről és létrejöttéről Varga Katalintól, a CsillagKuckó Alternatív Termékenységi Központ alapítójától, aki maga is lombikos anyuka:
“A program létrejötte egyetemi tanulmányaimnak köszönhető. 2017 tavaszán, a mentálhigiénés segítő szakon a kötelező projektmunka keretén belül egy sorstársi csoportot szerveztem a babájukra már régebb óta váró hölgyeknek, leendő anyukáknak."

Az egyetemi mentálhigiénés projektmunka, amiből szakdolgozat is készült, így igazi programmá, módszerré nőtte ki magát: 2017 szeptemberétől a CsillagKuckó kínálatában szerepel a Vörös Fonal - a babád útja hozzád csoportprogram.

 

 

Kiknek ajánljuk a Vörös Fonal csoportot?

Mindenkinek, aki régebb óta vár a gyermekáldásra, de ez az út számára akadályoztatott.

• Funkcionális meddőség esetén, ha nincs orvosi oka, mégis késik a gyermekáldás.
• Hormonális problémák, kiegyensúlyozatlan ciklus, szervi elváltozás, azaz organikus meddőség esetén is.

A női szervek betegségei - endometriózis, mióma, policisztás ovárium (PCO) - pszichoszomatikus tünetek;

a stressz oldásával enyhíthetők, az orvosi beavatkozások könnyíthetők.

• Mesterséges megtermékenyítés résztvevőinek: veled vagyunk mi is, csoporttársaid is lelkileg az inszemináció, illetve a lombikkezelés, lombikprogram során

• Tehát, várjuk azokat a hölgyeket, akik párjukkal már régebb óta vágynak a gyeremkáldásra, de egyelőre még akadályokba ütköznek - akár a természetes úton, akár már a mesterséges segítségeket igénybe véve.

 

 Mi érzel, ha abba a nézőpontba helyezkedsz, hogy a baba vár rád?

 

Facebook eseményünk ITT található.

 

 

Szeptember 6-án pénteken kezdünk.
Minden második pénteken találkozunk.
6-7 résztvevővel 17-20 óráig, 8-10 résztvevővel 17-21 óráig vagyunk együtt.

 

Információk a programról:

3 hónap (a "nulladik trimeszter")
6 alkalom (kéthetente találkozunk)
3-4 óra/alkalom
6-10 résztvevő
45.000 Ft / fő

 


Hogyan dolgozunk?
Minden alkalom egy bevezető körrel kezdődik, ahol mindenki elmondhatja, mi történt vele, hol tart és hogy érzi magát. Mindig van egy-két játékos feladat is, ami egyben komoly és mély megtapasztalásokat is hozhat. Kicsit mozgunk is közben. Relaxációk is vannak. Törekszünk arra, hogy kiszakadjunk a mindennapokból, a hajtásból, a mókuskerékből. Problémáinkat megbeszéljük és azzal, hogy kihelyezzük őket a közös térbe, távolabbról, nagyobb rálátással, higgadtabban tudjuk szemlélni őket. Egymás történeteit tudatosan meghallgatjuk és befogadjuk, azokból is felismerünk és tanulunk.
Együtt sírunk-nevetünk-lélegzünk. És gondolatébresztő házi feladatokat is csinálunk.

 

A következő témákat járjuk körbe:
Ki vagyok, kit keresek?, Félelem, Beengedés, Bizalom, Önbizalom, Párkapcsolat, Intimitás, Örökség, Szülői minták, Őseink, Fészekrakás, Szabadság


Egy ilyen csoportban óhatatlanul előkerülnek a különböző, meddőséget is okozó női betegségek, mint például endometriózis, PCOS, mióma, petevezetékelzáródás, kimerülő petefészekszindróma, hormonális kibillenések (pl. alacsony AMH), pajzsmirigyprobléma.
Van arra is alkalom, hogy ezekről nyíltan beszélhessünk és természetesen tapasztalatot is cserélhessünk.

 

 

A programot vezetik:
Varga Katalin – a CsillagKuckó alapítója, mentálhigiénés segítő, lombikos anyuka, a Vörös Fonal életrehívója
Antall Gabriella - a CsillagKuckó életvezetési és önismereti tanácsadója, kineziológusa

 

A konkrét programot/tematikát nem szeretnénk részletesen leírni, legyen az mindenkinek meglepetés és nekünk a csoporthoz igazodva rugalmasan alakítható.


Kívánjuk, hogy ebben a programban bizalommal, kíváncsisággal, szelídséggel, nyitottsággal, a lehető legkevesebb elvárással csatlakozz hozzánk. Olyan minőségekkel, amik a gyermekáldást is segítik.

 

Ha megszólított a lehetőség, kérünk, e-mailben érdeklődj, jelentkezz: info@csillagkucko.hu

Kérünk, csak akkor jelentkezz a csoportba, ha előreláthatólag mind a 6 alkalmon jelen tudsz lenni.

 

Köszönjük a megértést és együttműködést.

 

Várunk szeretettel közös munkára, együttlétre, rálátásra, sírásra-nevetésre.

Varga Katka és Antall Gabi
csoportvezetők

Kattints, meglepi!
Még egy meglepi :)

 


  

SZÁMOK - ADATOK - VIZSGÁLATOK

" Egyre több vizsgálat jelzi, hogy sokszor a meddőség hátterében emocionális stressz és depresszió áll.

Egy vizsgálatban meddő nőket rövid, stresszcsökkentő csoport pszichoterápiában részesítettek, s a nők 34%-a az ezt követő hat hónapon belül teherbe esett.

Egy másik vizsgálatban meddő nők tíz üléses csoport pszichoterápiában vettek részt, s azt találták, hogy akik magas stresszszinttel voltak jellemezhetők a terápia indulásakor, sokkal nagyobb arányban estek teherbe a terápiát követően. Feltehető tehát, hogy a magas stresszsintűeknél a stressz volt a meddőség fő oka.
Hogy sokszor már a problémáról való egyetlen beszélgetés is hatásos lehet, példa erre az a vizsgálat, amelyben meddőséggel kezelt nőket osztottak két csoportra: az egyik csoporttal négyszemközti egyszeri beszélgetést folytatott egy pszichoterapeuta, a másik csoporttal nem történt beszélgetés. 18 hónappal később a meginterjúvolt csoport 60%-a teherbe esett, míg a másik csoportban ez az arány 10%-os volt. "

 
 

 
VISSZAJELZÉSEK, VÉLEMÉNYEK
A VÖRÖS FONAL CSOPORTOKBÓL


 

  

 

2017. február 10-én indult az első Vörös Fonal csoport.
2018. február 6-án "megszületett az első Vörös Fonal baba" - édesanyja pont így írta az örömhírben :)
És így írt a csoportról:

 • "Nem tudtam elképzelni, hogyan fogok én megnyílni teljesen idegen nők, lányok előtt, meg a csoport terápiáról is mindig az "xy vagyok 54 éves 15 éve alkoholista" szöveg járt a fejemben. De ez valami fantasztikus csoda volt ez az egész pár hónap! Egy utazás önmagamhoz, egy utazás a férjemhez, és egy utazás a babánkhoz ...Máskor is foglalkoztam az önismeret, a babavárás vagy a kapcsolatunk lelki részével, pszichológussal, utána olvasva a témában stb. de így még soha, és meg kell mondjam, eddig ez segített a legtöbbet, és a legjobban!
  ... Teljesen elmúlt a szorongásom a lombikkal kapcsolatban, inkább egy várakozássá alakult át! ...
  A lényeg, hogy hálásan KÖSZÖNÖM nektek a történeteiteket, az érzéseiteket, a hozzászólásaitokat, a bizalmatokat, a feladatokat amiket kaptunk, mert mind mind hozzájárultak a lelkem lecsendesedéséhez, és a mostani élethelyzetem elfogadásához, megszeretéséhez!"
  /a hölgy bele mert állni 4 inszemináció után a rettegett lombikkezelésbe, az első sikeres lett/


További visszajelzések:

 • "A harmadik lombik előtt állva részt vettem ezen a hat alkalmas csoportos programon, múlt héten lett vége a mi csoportunknak. A legjobb döntés volt jelentkeznem. Két végtelenül kedves vezető kezei között lettem hétről hétre nyugodtabb és magabiztosabb a babavárással kapcsolatban. A rengeteg vizsgálat, vérvétel között nagyon jól esett kicsit máshogy nézni magára a lombikos folyamatra, sokkal pozitívabb lettem, mint előtte. Ha nyitottak vagytok ilyenekre, szeretettel ajánlom őket.

 • "Sziasztok lányok!!! Szeretnék én is mindenkinek sok szépet, örömet, boldogságot kívánni. Az utóbbi időben hatalmas felismeréseken mentem keresztül. Magammal, kapcsolataimmal egyaránt jöttek új érzelmek. Akkor, ez nagyon félelmetesnek tűnt, hogy mik ezek az új gondolatok, érzelmek. Nem értettem magam. Az egy, amiben biztos voltam, hogy jó helyen vagyok, és próbáltam a legjobbakban reménykedni. Nemrég derült csak ki számomra, hogy ez kellett ahhoz, hogy valami új elkezdődjön. A szembe nem nézett félelmek mumusként dolgoznak. De ha felismerjük, minden oldalról körbejárjuk, barátkozunk vele, hogy ez a miénk, akkor talán már nem is olyan félelmetes. Bizzunk, bizzatok a pozitív változásban, figyeljünk oda a belső hangokra, bizzunk magunkban, hitünkben!!!Köszönök mindent nektek. Mindannyian fantasztikusak vagytok. Bár csak 3 alkalommal találkozhattunk, de ennek is oka volt. Minden egyes alkalommal tanultam tőletek, ezáltal magamról. Kata, Gabi, ti pedig egy fantasztikus dolgot végeztek, és ha nem mondta volna még senki, bár kétlem:), hihetetlen gondolatokat, valtozásokat indít be a munkátok. Köszönök mindent!!!!  Mi pedig próbalunk továbrra is bízni és örülni a pillanatnak."---- ez a visszajelzés levél formájában érkezett a csoporthoz, egy pozitív terhességi teszt képét mellékelve 
 
 • "Nagyon köszönöm, hogy részese lehettem ennek az utazásnak.
  Korábban már sokféle módon foglalkoztam magammal, a hozott csomagom rendberakásával. Foglalkoztam a baba témával is, már egyéniben és családállításon is.
  Mégis, ez egészen más volt.
  Amit nekem ez a csoport adott, az a tudat, hogy nem vagyok egyedül ezzel a nehézséggel. És bár ezt az eszemmel korábban is tudtam, de itt jó volt ezt közelről is megtapasztalni.
  Ami nekem tetszett:
  - A program íve: hogy volt benne múlt, jelen, jövő, és hogy ez szépen föl volt építve
  - A házi feladatok: ezek nekem azért is hasznosak voltak, mert a férjemmel mindig bele tudtunk menni ezek mentén egy újabb mélyebb beszélgetésbe
  - A figyelmetek: én el sem tudom képzelni, hogy bírtatok mindent megjegyezni rólunk, és ezekre folyton visszautalgatni…
  - Az, hogy mindig pontosan tudtátok, éreztétek, hogy kinél, hol, mit kell belekérdezni, hogy aztán a kérdés megválaszolásával előbbre jussunk
  - Az, hogy biztattatok minket – mindenkit arra, amire a legnagyobb szüksége van/volt
  - A módszerek sokszínűsége"

 •  "Nagyon köszönöm és nagyon hálás vagyok mindkettőtöknek ezért a programért. A második alkalommal éreztem magamon, és talán a többieken is, hogy kezdünk egy női kör lenni, talán kezdünk közelebb lépni egymáshoz. Kialakult az egy hajóban evezünk női kör. .... Szerettem, hogy mindketten bele-bele kérdeztek a mondandóinkba és visszacsatoltok néha, illetve, hogy emlékeztek régebbi mondatunkra, szavunkra. .... Érdekes volt felfedeznem és megtapasztalni, hogy tényleg mennyire igaz, hogy minden bennünk van, minden mi vagyunk, mert azt vettem észre, hogy mindenkiből van bennem is.

 • Szóval nagyon hálás vagyok nektek és magamnak is ezért a Fonalért. Kinyitott bennem ajtókat és valahogy jobban el tudom már magam helyezni ebben a "nehezített gyermekáldás" témában is. Köszönöm a jelenléteteket, ahogyan mindig ott voltatok velünk. Az elfogadást, a nyitottságot és az érzékenységet, a kérdéseket, a csendet, az odafigyelést és a szeretetet!"

 

 • "Félve mentem el az első alkalomra, el sem tudtam képzelni, hogy mi vár rám. Aztán amikor megérkeztem, olyan nyugalom és szeretet fogadott Tőletek, hogy elmúlt minden félelmem. Amikor elkezdődött a bemutatkozás rész, megrendültem, hogy némelyikünk milyen problémákkal, gátlásokkal, kudarcokkal küzd. ....Az első alkalommal már tudtam, hogy jó helyen vagyok köztetek. Soha nem fogom elfelejteni Gabi tekintetét, ahogy belenézett a szemembe. Minden félelem, minden gátlás elmúlt. Ezért a pillantásáért nagyon hálás vagyok neki azóta is."

 

 • "Ez az egész program abban segített nekem, hogy rájöttem, legbelül vágyom az anyaságra, vágyok rá, hogy egy család legyünk. Ezt sokáig elnyomtam magamban, egyszerűbb volt amögé bújni, hogy talán nem lehet gyerekem és hát ez van. Ezalatt a pár hét alatt – látva más sorstársakat – rájöttem, hogy sikerülhet, és igenis ott van az a kisbaba, aki csak ránk vár, csak azt szeretné, hogy mi is felkészüljünk az ő érkezésére. Köszönöm ezt az egész utazást! Nagyon hálás vagyok Nektek ezért! Nagyon örülök, hogy egyik ismerősöm felhívta Rátok a figyelmem, és az utamba sodort Titeket!"

 

 • "Nagyon felszabadító élmény volt ennyi lány előtt beszélni a problémáról. Mindenki odafigyelt mindenkire és ez nagyon jól esett. Jó volt hallgatni is és beszélni is." 

 

 • "Rettenetesen hálás vagyok Nektek Katka, én már korábban is kacérkodtam a Csillagkuckóval. Bár nem vagyok az a közösségben-feloldódó típus, azért nagyon jól esett, hogy azt érezhettem, nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Nagyon, nagyon szépen köszönök mindent!"

 

 • "Amikor rám talált a Vörös Fonal posztja, akkor épp a nőiség és az anyaság keresésénél tartott életutam. Egy ismerősöm vetette fel, hogy miért nem keresek egy női közösséget, ahol megtalálhatom a visszautat az ősi női érzésekhez, ahol egy igazi KÖZösség tagjaként könnyebben átérezhetem talán valahol elveszett, elvesztett ősbizalmat önmagamhoz, NŐmagamhoz :) Nincsenek véletlenek, Rátok találtam. Az első alkalommal elmondtam, hogy mennyire jó ötletnek tartom ezt a kezdeményezést, hiszen sokszor el vagyunk veszve az orvosi kivizsgálások útvesztőiben és személytelenségében, és én is sokszor kiszolgáltatottnak éreztem magam ilyen helyzetekben. Amit megtanultam a segítségetekkel, az a visszaút a saját testemhez, érzéseimhez, az elfogadáshoz.
  Köszönöm, hogy megosztottátok történeteiteket, élményeiteket, érzéseiteket, sokat tanultam belőlük! Köszönöm, hogy mentoraink utat mutattak, felhoztak majd elsimítottak érzéseket bennünk, hogy minden egyes alkalommal felszabadultan távozhassunk a kis 'szeánszainkról'."

 

 • "Amióta családot szeretnénk a férjemmel, már nagyon sok minden alternatív dolgot kipróbáltunk, de itt éreztem először azt, hogy igen, “haza érkeztem”.

 

 • "A Vörös Fonal program, összességében számomra egy hatalmas Flowt adott. Egy életérzést, lelki megnyugvást, összetartozást, az összetartozás érzés erősítését, hogy tudom, nem vagyok egyedül. Harmóniát, békét, örömöt, szeretetet hozott az életembe. Sikerült újra elindulnom a belső énem felé. Útközben megérkeztem egy nagyon fontos mozaikdarabkámhoz, és megtanultam kiállni önmagamért. Megláttam és megszerettem a nőt, aki vagyok, megtanultam tisztelni és értékelni az Anyát, aki leszek és elhittem és megtapasztaltam, hogy gyermek nélkül is értékes vagyok. 
  Találtam egy helyet, ahol a béke és a nyugalom szigete várt. Kedves, önzetlen, céltudatos igazi leendő Anyukákkal ismerkedhettünk meg, akikkel azonos sorsunk még jobban összekovácsolt bennünket. Mindenkitől hoztam haza valami szépséget, jóságot és tanulságosat. 
  A legjobb érzés, hogy a családom és a körülöttem lévő emberek is észrevették a változást.
  Hálás vagyok a csoportvezetőinknek, hogy idejüket nem sajnálva, hatalmas energiát és szakmai tudást beletéve hivatásukba, elindítottak egy olyan úton, ami megváltoztatta egyes szemléleteim és örökre meghatározza az elkövetkezendő életemet. Rásegítettek arra az útra, ahol most testileg és lelkileg is egy minőségibb életet élhetek, és, ami a legfontosabb, megtanultam a jelenben élni. Itt és most.
  Ismét megtanultam, hogy eső nélkül nincs szivárvány. Köszönöm mindenkinek az elmúlt hónapokat. Az a bizonyos vörös fonal örökre összeköt bennünket."

 

 • " A Vörös Fonal csoport nagyon sokat adott, felnyitott egy csomó ajtót, amik mögött eddig elfojtások, tabuk, szembe-nem-nézések voltak magammal, a saját érzéseimmel kapcsolatban."

 

 • "Az anyaságom egy másik tekintetétben drasztikus változást tapasztaltam, amit egyértelműen a csoportnak tudok be: megint kinyílt a szívem a nevelt lányaim felé, újra bensőséges lett a kapcsolatunk."
  /egy résztvevő, aki férjének van két gyermeke az előző házasságából, és most közös gyermeket terveznek - ...... aki azóta meg is érkezett :) /

 

 • "Az utolsó alkalmon nagyon éreztem, mekkora utat tettünk meg az első találkozó óta, teljesen felszabadult lettem az első találkozóhoz képest."

 

 • "Élveztem a program minden percét. Nem negatív tényként éltem meg, hogy nekem járnom „kell” egy ilyen közösségbe, hanem jó érzéssel  töltött el, hogy találkozom olyan nőkkel, akik hasonló cipőben járnak, mint én.  Saját sorsom – gyerekkorom, felnőttkorom, életfeladataim – más megvilágításba kerültek, amikor szembesültem egy-két élettörténettel. ..... Az utóbbi 2 évben nem éreztem magam ennyire közel az anyává váláshoz, mint az elmúlt hetekben."  


 • "A sorsközösségről: Igazán szívemhez nőttek a lányok. Úgy gondolom, sokat adtunk egymásnak és kaptunk egymástól. Örökre összekapcsolódunk, hiszem olyan „titkokat” osztottunk meg egymással melyeket talán sehol, senkivel.  Sokat gondolok rájuk, és teljes szívemből mindenkinek azt kívánom, hogy legyen teljes és boldog élete."

 

 • "A sorsközösségről: NAGYON SOKAT SZÁMÍT, SOK ERŐT MERÍTETTEM, MERÍTEK MOST IS BELŐLE. Érezhető az egymásra gondolás pozitív hatása! Sokszor kiráz a hideg is tőle! :)
  Köszönöm a lehetőséget! Azt gondolom, nagyon nagy szükség van erre a mai világban, hogy kicsit a nők visszataláljanak egymáshoz!"

 

 • Volt külföldi résztvevőnk is, a nyelvi nehézség sem akadály:
  "Nagyon sok Jót kaptam a vörös fonaltol. A legjobb azt hogy csodálatos emberekkel találkoztam es új lelkitarsok es új barátnők. Úgy érzem lelkileg le nyugodtam, úgy érzem hogy kocsit el tudok engedni a fájdalomtól es tudok élni az életem úgyis ha nem lesz gyermek. Elengedtem a sok kudarc es meg találtam magam! Lelkileg a program utan repültem, úgyis ha volt még egy kudarc a program utan (sikertelen lombik). Jobban tudtam el engedni es lelkileg jobban éreztem magam mindent utan. Anyuka vagyok úgyis ha nincs saját gyermekem a kezembe. Szerintem a legfontos dolgokat amit kaptam az: barátnők, lelki elengedés, es sok szeretet es megértést másoktól aki érti a fájdalom amit nap mint nap érzünk. Nagyon örülök hogy részt vettem es remelem hogy mindannyian egyszer kismama lesz! Katka, remelem ez érthető! Megmindig érzem a jo hatása a programtol."
  (időközben hármasikrek édesanyja lett a hölgy :) )

Nagy örömünkre a program indítása óta érkeznek a babák is. Akiknél pedig még nem kopogtat a baba, azok is a program jótékony hatásáról, lelkük megnyugvásáról, a más nézőpontok általi formálódásról számolnak be.
Munkatársunk »