Mediáció - Ha akadozik a kommunikáció a párkapcsolatban ...

 

Ha elfogynak a szavak ...,


A családdá válás hosszú folyamat, amelyben a várandósság "csak" az utolsó előtti lépés. Rengeteg beszélgetés és várakozás előzi meg. Van, amikor a várakozás végtelennek tűnik, és a nehezített babavárás alatt szép lassan elfogynak a szavak. Az önmagunkban zajló körkörös monológok, a fel-feltörő kimondatlan érzések egyre mélyítik a csendet. Gyakran előfordul, hogy azért is hallgatunk, mert úgy érezzük, már mindent elmondtunk. Ez már azonban nem a meghitt csend, hanem a magányosságtól és tanácstalanságtól terhes csend. A mediáció, vagyis közvetítés során a felek egy harmadik, semleges közvetítő segítségével próbálják megbeszélni, feloldani a köztük fennálló, kimondott vagy kimondatlan konfliktust. Történeteink segítenek a probléma körvonalazásában, valamint abban, hogy összefüggéseiben lássuk életünk eseményeit. A régi történetek újfajta megközelítésben lehetőséget nyújtanak a személyes valóság újraértelmezésére, és a negatív diskurzusokat pozitívvá fordíthatják.

 

 

... ideje újfajta párbeszédet kezdeményezni.

 

A mediációban lehetőség nyílik az indulatok semlegesítésére és a valódi szükségletek megfogalmazására. Emellett alkalmat biztosít a beragadt kommunikációs minták azonosítására, feloldására és verbális eszközöket nyújt az érzelmek megfogalmazásához, a stressz kezeléséhez. Ha képesek vagyunk kilépni a körkörös, önmagát mélyítő konfliktusból, és sikerül megfogalmazni saját igényeinket, érdekeinket, szükségleteinket, és ugyanezt megteszi a másik fél is, mindketten nyertes-nyertes pozícióba kerülhetünk. A folyamat végére konszenzus, mindenki számára elfogadható megoldás születik.

 

A közösen megoldott konfliktus élménye megerősíti a szövetséget, felelősségtudatot ébreszt, és felvértez az érzéssel: „együtt képesek vagyunk megoldani a problémáinkat”.

A mediátor feladata, hogy segítsen a feleknek a valódi párbeszéd kialakításában. Kommunikációs eszközöket ad a felek kezébe, pártatlan és semleges pozíciójából korrekt visszajelzést képes adni az elakadásokról, valamint képessé teszi a feleket arra, hogy megértsék: mindegyikőjüknek megvan a saját valósága.


Mit várhatunk a mediációtól?

A mediációs folyamat a tapasztalatok szerint legfeljebb 3 ülésből áll, egy alkalom pedig maximum kétórás.
A transzformatív mediációban a felek képessé válnak arra, hogy érzelmeiken keresztül meg tudják fogalmazni szükségleteiket, valamint, hogy meghallják a másik felet. Olyan párbeszéd indul el, amely a kapcsolat optimális működését segíti elő.
A mediátor kérdéseivel azon dolgozik, hogy az egyéni történetek közössé válhassanak, hogy felszínre kerülhessenek a felek jelenlegi igényei és szükségletei, amelyek mentén kialakítható a kapcsolat mindenki számára megfelelő, jövőbeli működése.
Az első ülésen a mediátor ismerteti a folyamat lényegi elemeit, amely magában foglalja az önkéntességet és a kölcsönösen tiszteletteljes kommunikációt. A folyamat egészére titoktartási kötelezettség vonatkozik, a mediátor nem adhatja ki harmadik félnek a mediáció alatt elhangzott információkat. Ezek után átadja a szót a feleknek, akik elmondhatják, miért jöttek. Mindkét félnek lesz elég ideje és tere elmondani a saját történetét.
A megoldásra nincsen garancia, mivel a folyamat kimenetele a felektől függ. A mediációban azonban inkább a konfliktus feloldásáról és nem megoldásáról beszélünk, mert bár vannak esetek, ahol egy konkrét megállapodás elérése a cél, bizonyos konfliktusoknál inkább a felek egymáshoz való viszonyulásának megváltoztatásán érdemes dolgozni egy mindenki számára kielégítő helyzet eléréséhez.

 


Co-mediáció, avagy miért párban?

A co-mediációban az ülések alatt két mediátor dolgozik, egy csapatot alkotva, így a probléma feltárása és a folyamat mederben tartása még hatékonyabbá válik.
Ez a módszer kifejezetten javasolt olyan helyzetekben, amikor a konfliktusnak férfi-női vonatkozása van, hiszen a felek jellemzően nagyobb biztonságban érzik magukat, ha mindkét nemet képviseli a mediátor, emellett a problémára – egyszerre férfi és női szemmel – jobb rálátást kapunk.Munkatársunk »