LILA FONAL - Női lét a változókorban

Változókor - menopauza.
Sorsváltó - léleksegítő csoportprogram.

 

 

 

 


Vajon hogy kerül egy változókorral, menopauzával foglalkozó program egy alternatív termékenységi központ oldalára? Oda, ahol eddig csak a várva várt, ám késlekedő babákkal, a termékenységi zavarokkal, az akadályoztatott gyermekáldással, a "meddőség" érzelmi hullámvasútjával, lelki hátterével foglalkoztunk ...

Úgy került ide, hogy megtalált minket a téma.

Leginkább úgy talált meg minket, hogy sokat beszélgettünk az ebben az életszakaszban lévő nőkkel, sorstársakkal és kirajzolódott bennünk, hogy itt is egyfajta termékenységről, egyfajta teremtői minőségről van szó.

 

A nehezített fogantatás lelki hátterében is és a menopauza idején is szerepet játszhat az életciklusváltás stressze. Mindig felmerül a kérdés: milyen érzelmek, tapasztalatok kapcsolódnak a korábbi ciklusváltásokhoz. Hogyan zajlott a serdülőkor,  a felnőtté válás, a társtalálás.

 

Serdülőként rengeteg lelki feladattal kell megküzdeni és a nehezét legtöbbször nem tudjuk senkivel sem megosztani, hiszen minden ami nem “menő", az “cikinek" számít.

A következő váltások nehézségeit is többnyire magunkban viseljük. Az anyává válás öröme mellett is fel-felüti a fejét rossz érzés, amiről sokan a megítéléstől félve megint úgy gondolják, hogy jobb nem beszélni.

Van, akinek ezért vagy azért nem is az anyaság felé alakul az élete. Van, akinek a társratalálás ütközik nehézségbe. Van, aki hiába vágyik kisbabára. Van, aki maga dönt úgy, hogy nem szeretne gyereket. Bárhogy történik is, jönnek a kínos kérdések a külvilágból és a magyarázkodás elől inkább menekülünk.

 

A menopauzával beköszöntő életciklusváltás sokban hasonlíthat a serdülőkor krízisére. Rengeteg a testi tünet. Hőhullámok, nagy vérveszteséggel járó váratlan menstruációk, libidócsökkenés, alvászavar, memóriaproblémák, stb. És persze sokszor szorongunk a jövőtől.

Gyakran kapcsolódik ez a testi változásos időszak az élethelyzet nem kevésbé megterhelő átformálódásához. Kirepülnek a gyerekek, kérdések merülhetnek fel a kapcsolatokban, szüleink felé intenzívebb gondoskodás hárul ránk, változik a munkahelyi helyzet.

 

Most viszont a változókor problémáihoz már érettebben, sok tapasztalattal érkezünk. Általában már jóval kevesebb dolgot szégyellünk, kevésbé számít, hogy ki mit gondol rólunk. Ezt a ciklusváltást már úgy is megélhetjük, hogy merünk beszélni, megosztani, merünk a kérdéseinkkel, bizonytalanságainkkal nem egyedül lenni.

 

És miért Lila Fonal?

A babavárós Vörös Fonal program mintájára lett Lila Fonal. És azért lila, mert a lila a szellemi alkotóerő, a bölcsesség színe. És ebben az életszakaszban mi nők leginkább szellemi kreativitásunkat tudjuk kiaknázni ahhoz, hogy életünk e periódusának lehetőségeit is kiaknázhassuk.

Ezzel a szellemi kreativitással pedig közösen ránézhetünk, hogy a nehézséget okozó fizikai tünetekben milyen lelki tényezők, lelki blokkok játszhatnak közre. Mit kell feloldanunk, megértenünk, hogy az amúgy természetes változás élhető legyen.

 

A Lila Fonal sorstársi csoportunkban tematikusan végignézzük azokat az életterületeket, amelyek befolyásolhatják lelki egészségünket, mentálhigiénénket. Gondolkodunk a fizikai nehézségekről és ránézünk a bennük kifejezésre jutó lelki feladatokról. Beszélgetünk, megosztunk. Gondolatébresztő, stresszoldó gyakorlatokat végzünk, relaxálunk, utat keresünk ahhoz a teremtői minőséghez, amivel egy bölcs, kreatív, szabad életszakaszt alapozhatunk meg. Segítségül hívjuk a humort is, amire szintén nagy szükségünk lehet e életszakaszban.

 

 

 "Az első menstruációval a lány lépést tesz a bölcsesség felé, a menstruáció évei során a nő gyakorolja a bölcsességét.
A menopauzával pedig ő maga válik e bölcsesség erejévé. "

(Indián bölcsesség)
 

   A Lila Fonal tematikus, zárt csoportban 6 alkalommal találkozunk majd, kéthetente egyszer, 3 órára.
A 6 alkalmas program díja 39.000 Ft.

 


Munkatársaink:

  • Antall Gabriella, önismereti és életvezetési tanácsadó, kineziológus
  • Varga Katalin, mentálhigiénés segítő szakember, a CsillagKuckó alapítója