APASZEREPBEN - Férficsoport

Mi foglalkoztatja a leendő apát, mit érez a férfi, ha nem jön a baba?

 

 

 

 

Életünk három fő szerepéből kettő – a társ és a szülő – opció, azaz szabadon választható. (Az első a gyermek-szerep.)
Dönthetek arról, hogy társkapcsolatban élek vagy egyedül és dönthetek arról is, hogy vállalom-e a szülői szerepet, vagy sem. Gyakran megtörténik, hogy valaki azért nem vállalja el az adott szerepet, mert fél tőle. Pontosabban fél attól, hogy meg tud-e felelni az „elvárásoknak”. Ha az apa szerepre gondolunk, akkor látjuk magunk előtt  a férfiakat, akik megpróbálják leküzdeni a félelmüket és várják a megerősítést, az útbaigazítást, a megnyugtató szavakat: Ne félj, meg tudod csinálni. Pedig a dolog sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. A szülői szerep – az apai is – eredendően bennünk van. Amikor egy nő várandós lesz, nem kell beiratkoznia egy tanfolyamra, hogy megtanulja a teendőket. Egyszerűen minden zajlik a maga rendje és módja szerint. A nagyjából kilenc hónap alatt – amíg a magzat kifejlődik – a nőben is „kifejlődik” az anya szerep. A férfiakkal pontosan ugyanez történik. Az új helyzetre adott válaszok, reakciók aktiválják a szülői kódot és szinte észrevétlenül megérkezünk az új szerepbe.


Vannak esetek, amikor a félelem – ami rendkívül összetett módon jelenik meg – leblokkolja a szülői szerepvállalást. Ez az, amikor nem jön a baba. Az ilyen esetekben elindul egy kétségbeesett útkeresés, ami arról szól, hogy a megoldási folyamatban miként lehetne a félelmet „szövetségessé” tenni. Ezt az útkeresést minden esetben a nő vezeti, a férfi pedig követi őt, a maga módján. A férfi ilyenkor tehetetlennek érzi magát, hiszen a nő szerepe olyan egyszerűnek tűnik és nem tudja, hogy mit tehetne még a siker érdekében.


Mit is tehet a férfi?

Ami az első és legfontosabb, hogy a férfiban jelen legyen az egyéni felelősségvállalás. Tehát legyen tisztában azzal, hogy a „projektben” egyenrangú félként – felnőttként - vesz részt, nem pedig „gyermekként”, aki várja, hogy az anya majd megoldja a problémát.
Ezen túlmenően fontos, hogy valódi társként kísérje, segítse, támogassa a nőt, ezáltal biztonságot és bizalmat közvetítsen felé.
Harmadsorban pedig – ha a férfi bizonytalan, fél, bajban van a felelősségvállalással, vagy a társszereppel – tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az ő oldalán lévő nehezítéseket valamilyen eszközzel megoldja. Ha ez a megoldás egyedül nem megy, akkor kérjen segítséget, keressen eszközöket, módszereket, segítőket.
A legfontosabb, hogy bármilyen nehéznek tűnik is, merjünk tenni annak érdekében, hogy bátran választhassuk a szülői szerepet.   

 Miért csak a női lélek, a nők érzései lennének fontosak az akadályokkal teli úton a gyermekáldás felé?
Mit éreznek a férfiak, ha sikertelen a babavárás?
Hogy viselkedjenek? Nekik mire van szükségük? Ők mit szeretnének?

Hogyan értsék meg párjukat, a nőt?

 

Zárt férficsoportunkban a leendő apák ezen sorsfordító élethelyzetéről elmélkedünk, beszélgetünk, cserélünk tapasztalatokat - őszintén és tabuk nélkül. Emellett a résztvevők kaphatnak néhány fontos szempontot női oldalról is.

 

 

A csoportot kísérik:

 

 

• Varga Katalin, lombikos anyuka, mentálhigiénés segítő szakember,
a CsillagKuckó alapítója


• Kiss Péter, rendszerterapeuta 

 

 


Meghívott vendég:


 

• Gasztonyi Ádám, lombikapu, mentálhigiénés segítő szakember

Ádám 6 év küzdelem, 3 elveszített spontán terhesség, valamint 6 sikertelen lombikbébiprogram után, mára, a 10. sikeres próbálkozás eredményeképpen, végre kezében tarthatja várva várt gyermekét. A lombikapu szívesen mesél saját tapasztalatairól és bátran kérdezhettek is tőle.
A program részletei:

a progarm 6 találkozóból áll, a csoport zárt
kéthetente találkozunk

Ára: 39.000 Ft

  

A programmal női csoportjaink mellett támogatjuk a gyermekáldást és családdá válást a férfi, az apa oldaláról is.